Wetenschappelijk Onderzoek naar AVS

Trage hersengolven verhogen creativiteit

Door Genevieve Roberts / The Independent

In ontspannen toestand, wanneer onze hersengolven trager gaan, borrelen de meeste ideeën in ons op. LONDEN:
Neuroloog John Gruzelier beweert dat hij de creativiteit kan verhogen door hersengolven met een lage frequentie te stimuleren. Hij heeft zijn theorie getest bij honderd studenten van het Royal College of Music.


Thomas Edison loste problemen op door in slaap te vallen met kogellagers in zijn handen en metalen schalen eronder. Als zijn handen zich ontspanden, werd hij wakker door het gekletter van ijzer en schreef hij snel de ideeën op die slaapdronken in hem opborrelden. In ontspannen toestand, wanneer onze hersengolven trager gaan, zijn we immers het creatiefst.
Neuroloog John Gruzelier, docent psychologie aan de Goldsmiths University, is erin geslaagd om de productie van trage thètagolven in onze hersenen te stimuleren. (zie www.magneetveldtherapie.be )
Tijdens de behandeling worden sensoren op de schedel en de oren aangebracht om de elektrische activiteit van de hersenen - of beter: de hersengolven - te meten.
De bedoeling is de hersenen in een toestand van bijna-slaap te brengen om de trage ritmes te creëren, de zogenaamde thètagolven, die met die staat gepaard gaan.
Het is een soort ontspannen toestand waarin ideeën opborrelen.
Het gebeurt spontaan, zoals bijvoorbeeld als je met de auto op de snelweg rijdt en je plotseling beseft dat je je de afgelopen paar minuten niet meer herinnert.
Elke keer als proefpersonen thètagolven produceren, worden ze 'beloond' met het geluid van een muzikale gong.
Zo leren ze om hun thètagolven te herkennen en kunnen ze die bewuster oproepen.
Onderzoek op lange termijn moet het nog bevestigen, maar het lijkt erop dat de toename van de thètagolfproductie onomkeerbaar is.
Gruzelier testte de behandeling bij meer dan honderd studenten van de Royal College of Music. Voor en tijdens het trainingsprogramma van tien sessies speelden de studenten muziek voor een videocamera.
De opnamen werden bekeken door professionele muzikanten, die de prestaties beoordeelden zonder te weten of de opnamen gemaakt werden voor of na de behandeling.
Ze wisten ook niet wie de 'controlestudenten' waren die geen behandeling ondergaan hadden. De resultaten logen er niet om: studenten die leerden hun thètagolven te beheersen, verbeterden hun scores met 17 procent, terwijl de controlestudenten niet significant vooruitgingen.
Gruzelier stelde overigens vast dat niet alleen muzikanten bij de behandeling gebaat zijn. Die had immers ook een positief effect op dansers. Ook oogchirurgen legden goede resultaten voor: ze worden handiger en hun zelfvertrouwen is groter.
"De vorderingen in dans zijn merkbaar na een week of vijf", zegt Gruzelier. "Het is vergelijkbaar met een snelcursus meditatie, maar dan gerichter.
Verlegen studenten krijgen meer zelfvertrouwen en worden assertiever."
De behandeling, die een gevoel van welbevinden opwekt, is in de VS ook gebruikt om alcoholisme te behandelen.
De bekendste toepassing van de neurofeedbacktechniek heeft betrekking op de behandeling van mensen met concentratieproblemen en hyperactiviteit, de zogenaamde ADHD-lijders.
Mensen met ADHD hebben evenwel te veel lagefrequentiethètagolven vooraan in de hersenen, wat zich uit in concentratiemoeilijkheden en een aanleg voor dagdromen.
Zij worden dus precies op de omgekeerde manier behandeld, waarbij patiënten aangeleerd wordt hoe ze die golven moeten onderdrukken.
Moeten we nu bang zijn als blijkt dat we ons brein zelf kunnen manipuleren?
Volgens Gruzelier niet. "Het is geen ingrijpende behandeling, maar past gewoon bij wat al in het hoofd aanwezig is."
Zullen we in de toekomst in staat zijn de volle creatieve vermogens van onze hersenen aan te boren?
"Ik zie niet in waarom dat niet voor iedereen mogelijk zou mogen zijn", zegt Gruzelier.

Origineel artikel : The Independent
Verschenen in De Morgen: 2006-10-17 Sectie : Ego

Er is nu ook de revolutionaire Earthpulse Alertmaker

International Relax

Brainfit bvba

Twitter Hyves Facebook

Brainactivator

+brain machines
+mind machines
+altered states
+audio visual stimulation
+diepe onstpanning
+brainaktivator
+mind machine

Mindmachine

+brainactivator
+powernap
+middagdutje
+relaxatie
+anti-stress
+brainstorm
+mindfulness

Brainmachine

Brainwaves determine your state of mind Audio Visuele Stimulatie en Brainwaves Verkoopsvoorwaarden Brainfit Privacy

Exclusieve Invoer Benelux Photosonix Brainactivator of Mind Machine ivm Mindfulness: Brainfit bv , Notelaarweg 9 , 3140 Keerbergen. (BelgiŽ) + Snelle verzending Nederland en heel Europa